Druciarstwo Polaków! Takie auta jeżdżą po drogach!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skfarek
    RS
    • 2010
    • 4795
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Chris11
    Ja z tym twierdzeniem jak najbardziej się zgadzam... Nie pamiętam taksówki, w której nie byłoby problemu z zawieszeniem, wydechem, czy choinką palących się kontrolek na desce rozdzielczej.
    a ja się nie zgodzę, jechałem kiedyś taxa A6ką, stan wylizany, cichutko płynęła po drodze a przelotu na blacie miała coś koło 350 tys. km aż sam się zdziwiłem
    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• shok
      RS
      • 2009
      • 2070
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Skfarek
      a ja się nie zgodzę, jechałem kiedyś taxa
      a ja kiedyś jeździłem bardzo dużo i powiem Ci tragedia . Były auta też zdrowe i ładne. Jednak większość z choinką na tablicy. Świeciły się nawet te czerwone :shock:

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Ale są tez tacy TAXI którzy właśnie tylko Olej i filtr pośmiga 2-3 lata nic nie wkłada bo poco a potem sprzedaje dalej i inny samochód kupuje. Choć ja osobiście znam 2 z naszego forum z Olsztyna którzy dbają o swoje furmanki.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shok
          a ja kiedyś jeździłem bardzo dużo i powiem Ci tragedia . Były auta też zdrowe i ładne. Jednak większość z choinką na tablicy. Świeciły się nawet te czerwone :shock:
          fakt, sporo jeżdżę TAXI i bardzo rzadko się zdarza aby auto było zadbane, ostatnio w Krakowie jechałem starym passatem combi który na blacie miał 980kkm :shock: a przy okazji świeciło się wszystko co mogło.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• adamusek
            Rider
            • 2010
            • 331

u mnie w miescie jest gosc ma merca W203 skora itp zadbany jak salonowy zawsze po niego dzwonie jak mam jazde
            Prowadzi NaviExpert Lifetime
            Ostrzega Yanosik
            Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• skoh
              Ambiente
              • 2011
              • 176

Zamieszczone przez loru
              Zamieszczone przez shok
              fakt, sporo jeżdżę TAXI i bardzo rzadko się zdarza aby auto było zadbane, ostatnio w Krakowie jechałem starym passatem combi który na blacie miał 980kkm :shock: a przy okazji świeciło się wszystko co mogło.
              A jaki to passat jeśli można wiedzieć?

Komentarz

• loru
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4286
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez skoh
                A jaki to passat jeśli można wiedzieć?
                coś takiego : http://elk.olx.pl/vw-passat-kombi-1-...-iid-145430674
                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• skoh
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 176

To porządne auta. Nasz jest jeszcze starszy (90r.) 1,8 benz. na liczniku prawie 500000, nie wiemy ile kopnięty i głowica nigdy nie była ściągana, za naszej kadencji (13 lat). Tylko wymiana uszczelniaczy jak zaczynał brać olej i to wszystko. W chwili obecnej nie łyka ani kropli od wymiany do wymiany. Takich aut już nie robią. A żeby nie było OT to taksówkarze są odzwierciedleniem społeczeństwa. Są tacy, którzy kupują amortyzatory od innego taksiarza, który uznał je za zużyte, a są tacy którzy nie boją się wyjechać za miasto czy za granicę swoim autem.

Komentarz

• r2r
                    RS
                    • 2008
                    • 4721
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Odnosząc temat do ogółu to Polak zdaje się myśleć :

"Ja kur..a BĘDĘ miał samochód i do ciężkiego hu..a BĘDĘ nim jeździł choćby paliwo było po 10zł/litr i choćby wszystko nie działało w tym aucie."

Zauważyłem że już nawet ani ciuchy, ani perfumy, ani nawet sprzet RTV nie budzą takiego porządania jak posiadanie auta i kupowanie go pod takim kątem żeby dowalić sąsiadowi, że ja mam, a on nie... Żeby było tylko ładnie po wierzchu i żeby się sąsiad obsrał, żeby mu piana z gęby wykipiała - to że pod spodem szpachla, że przebieg pół melona, że to szrot to kij z tym, ważne że jak umyty to cieszy oko i drażni sąsiada.
                    Kiedys instaniał rynek jakichś podrabianych perfum, adidasowych ciuchów z czterema paskami, ale dziś ludzie się już tym nie podniecają, natomiast tym żeby mieć auto, nie ważne w jak mocno spierd..onym stanie technicznym - owszem, i to bardzo...
                    W zasadzie jak posłuchać ludzi to kupowane i sprzedawane są same okazje, lalunie, igły bez względu na wiek, stan itd. Do każdego auta przylgneła ogólnie formułka "okazja" "igła" "niebity" "oryginalny przebieg" czy podobne...

A z postojem TAXI to bywa tak że kupi jeden z drugim taką W211-stkę niezainteresowawszy sie nawet ile kosztują do tego części w razie czego, jak to remontować i potem jeździ z połową gadżetów spapranych bo nie stać/części niedostepne/za drogie itd. No ale jest W211? No jest 8)
                    Natomiast ten co ma jakiegoś zdezelowanedo 20-letniego Opla, też nie będzie remontował bo po co? Trzebaby zrobic remont generalny, albo zmienic całkiem auto - zatem po co kombinować? Jedzie?? Jedzie!! No więc póki jedzie to niech jedzie... :roll:

Znam od groma taksówkarzy dziadów. Nie którym jak nie powiesz to auta nawet na ręcznej myjce za 5 zł nie umyją, byleby było na Viceroy'e, ale znam tez od groma zwykłych ludzi, takich co nie zatankują raz za 100zł ale będą robic codziennie koło wracając z roboty na stację beznynową żeby zatankować za 20zł.

Tych ludzi nie stać zwyczajnie, ale sami sobie wmówią że stać i nie pogadasz...... :roll:
                    Artur

Komentarz

• phoneman
                      RS
                      • 2008
                      • 3374
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

r2r, Polska rzeczywistość w telegraficznym skrócie
                      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• parasite
                        L&K
                        • 2011
                        • 1368

Jest jeszcze druga strona, czyli mechanicy i ASO. Ja się nie znam, ale jak widzę, że coś mi stuka z tyłu czy chrobocze w silniku to zawsze słyszę, że jest ok. Nie wiem czy mam w końcu do wymiany amorki bo za pierwszym razem dowiedziałem się na przeglądzie, że amorki już mają dość, ale jeszcze mogę na nich trochę pojeździć, a na drugim w tym samym miejscu po jakiś 10 tyś. km i 2 miesiącach dowiedziałem się, że amorki są ok i nie ma co ruszać.
                        Zaraz po zakupie hamulce wydawały mi się dość słabe. Myślałem, że to tarcze badziewne i już zastanawiałem się co kupić chociaż stare podobno były nowe. Przypadkiem jeden mechanik wymieniał mi napinacz i zauważył, że coś syczy lekko. Okazało się, że przewód ciśnieniowy od wspomagania hamulców był rozerwany. Teraz hamulce są jak żylety, a pierwszy mechanik robił mi rozrząd i wyjmował alternator, generalnie pół samochodu rozbierał, i nic nie zauważył, chociaż wspominałem, że hamulce są jakieś słabe. Generalnie wszystkiego trzeba samemu pilnować.
                        AGR 112KM, 232Nm
                        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Skfarek
                          RS
                          • 2010
                          • 4795
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez r2r
                          W zasadzie jak posłuchać ludzi to kupowane i sprzedawane są same okazje, lalunie, igły bez względu na wiek, stan itd. Do każdego auta przylgneła ogólnie formułka "okazja" "igła" "niebity" "oryginalny przebieg" czy podobne...
                          jedno wynika z drugiego, idąc tym tokiem myślenia po co później delikwent ma wydawać kasę i robić cokolwiek skoro kupił "igłę w stanie idealnym, bez konieczności wkładu finansowego, tylko tankować i jeździć", no to jeżdżą :diabelski_usmiech

Kolejnymi odpowiedzialnymi za taki stan aut są handlarze, szykujący auta byle wyjechały za bramę komisu, miałem znajomego u którego na komisie auta ze spawanymi drążkami kierowniczymi były na porządku dziennym :roll:

Zresztą czego się spodziewamy jeżeli wyznacznikiem wartości rynkowej auta w Polsce jest przebieg, rocznik i popularność a nie realny stan samochodu, a każdy Polak to ekspert w dziedzinie motoryzacji :roll:
                          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez r2r
                            ale znam tez od groma zwykłych ludzi, takich co nie zatankują raz za 100zł ale będą robic codziennie koło wracając z roboty na stację beznynową żeby zatankować za 20zł.
                            Ja znam takiego i myślałem ,że to jedyny przypadek na tej planecie ale widzę jest ich więcej :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• r2r
                              RS
                              • 2008
                              • 4721
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

shok, jak będziesz na stacji bezynowej to tych najbardziej ekstremalnych przygłupów poznasz po tym, że przy wartości 19zł na dystrybutorze przerywają tankowanie i dalej "kapią" do baku ostrożnie i precyzyjnie po pare groszy co by wycyzelować dokładnie w 20zł. Nie w 19.98zł Nie w 20.03zł tylko dokładnie w równe 20zł
                              Artur

Komentarz

• kapi
                                L&K
                                • 2009
                                • 1174
                                • Fabia combi

r2r, dobrze że to benzyna ... u nas na tesco raz słyszałem że ludzie potrafią LPG zatankować za 5 zł ...... pomyślałem ze to jakiś żart .... ale pani przy dystrybutorze LPG go potwierdziła ... :szeroki_usmiech
                                OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• chimek11
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 482

pewnie,

i jeszcze niech chwile wża nie odłacza, to ze 2 litry dodatkowo popłynie

Komentarz

• maymer
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 839

Jak czytam opowieści o zawodnikach tankujących za 20 zł to przypomniała mi się historia sprzed około roku. Stoję na stacji paliw oparty o auto bo akurat się tankowało, a na stanowisko obok podjeżdża Skoda Octavia 1.9 TDI kierownik wysiada staje przy dystrybutorze patrzę co on robi. Wyciągnął z kieszeni garść drobnych, przeliczył po czym krzyknął do swojego kolegi siedzącego w aucie: "Luz, zatankujemy bo 12.86 mam" po czym zatankował ON dokładnie za równowartość posiadanego przez siebie funduszu :diabelski_usmiech

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3777
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

wypas jak TDI to trochę pojeździ :szeroki_usmiech :!: :!: :!:
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• Zorr
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2110

się śmiejecie, ale moja rodzina (ta od strony małżonki) też tak tankują...
                                        ... jeżdżą jednym autem 3-4 osoby (z czego 2 akurat studiowały), więc każdy tankuje tak, aby tylko przejechać tyle ile musi, a że w trasy dalej niż do centrum miasteczka to nie jadą, więc każdy tankuje za grosze.
                                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...